Mısır’da İhvan’ın zaferi ve önündeki engeller

Mısır’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrası Müslüman Kardeşler’in partisi olan Özgürlük ve Adalet Partisi’nin adayı Muhammed Mursi, zaferini ilan etti ve böylece Muhammed Mursi Mısır’ın serbest seçimle gelen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Bu zaferin önünü kesmek ve bir İslamcı adayın cumhurbaşkanlığına gelmemesi için eski rejimin mihrakları, Yüksek Askeri Konsey, Anayasa mahkemesi gibi kurumları kullanarak engellemeye çalışıyorlar. Ayrıca Mısır-İsrail sınırında olayların çıkması tesadüften ibaret sayılmayabilir.

Mursi, sabaha karşı oyların yüzde 98’i sayıldıktan sonra Kahire’deki parti merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

“Bize oy veren ve vermeyen tüm Mısır halkına teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah’a hamd olsun. Herkesin cumhurbaşkanı olacağını ve kimseyle hesaplaşma içine girmeyeceğini” kaydetti.

Son olarak Mısır’daki farklı etnik gruplara seslenen Mursi, aynı ülkenin çocuklarının bir birinden farkı olmadığını ifade ederek, birlik mesajı verdi.

Seçim sonuçları resmi olarak açıklanmadan önce, Mursi taraftarları ülke genelinde kutlamalara başladı. Mursi’nin rakibi eski başbakan Ahmed Şefik’ten henüz bir açıklama gelmedi.

Öte yandan iktidarı elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, oy sayım işlemleri sürerken yaptığı sürpriz açıklamada anayasaya ek maddeler konacağını duyurdu.

Bu maddelere göre yeni seçilecek cumhurbaşkanı, Mısır ordusunun işlerine müdahale edemeyecek, askeri atamaları yapamacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askeri personelin görevine son veremeyecek.

Mısır Anayasası’na ilave edilen maddelerden birisi de “Başkomutanlık” yetkisinin, yeni anayasa yapılıncaya kadar cumhurbaşkanına verilmeyip, Yüksek Askeri Konsey Başkanı’nda kalmasını öngörüyor.

Seçimler Anayasa Mahkemesi’nin Perşembe günü meclisi feshetme kararının yarattığı gergin ortamda gerçekleşti. Karar Mübarek döneminde atanmış olan yargıçlar tarafından alınmıştı

Müslüman Kardeşler, mahkeme kararını “yasalara aykırı ve demokrasiye yönelik bir darbe” olarak niteledi.

Müslüman Kardeşler, iktidardaki Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin dün, mevcut meclisi geçersiz ilan etmesi ardından, Mısır halkını “devrimi korumaya” çağırdı.

Dr. İbrahim Bouazzi: Timetürk Arapça Genel Yayın Yönetmeni
18 Haz 2012
Kaynak: https://www.cinarinsesi.com/misirda-ihvanin-zaferi-ve-onundeki-engeller-5807h.htm

SON DAKİKA: Muhammed Mursi kimdir, neden öldü? Eski Mısır Devlet Başkanı  Mursi vefat etti! - Son Dakika Haberler

Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir